Παιδί

“Ελεύθερο” μπάνιο για το μωρό σας. Τι θα λέγατε, να το δοκιμάσετε?

Κατά τις πρώτες εβδομάδες, ο τρόπος που θα κάνετε μπάνιο το μωρό σας θα είναι πιθανώς λίγο ακαδημαϊκός. Στην πραγματικότητα, σίγουρα θα αναπαράγετε τα βήματα πλυσίματος που δείχνουν οι επαγγελματίες υγείας κατά τη διάρκεια της παραμονής του μωρού σας στο μαιευτήριο. Μετά από αυτές τις πρώτες εβδομάδες, το μωρό θα κινηθεί λίγο περισσότερο και ο τρόπος που μάθατε να το κάνετε μπάνιο μπορεί να μην είναι πλέον τόσο άνετος για εκείνο όσο και για εσάς. Είναι μια καλή στιγμή για να δοκιμάσετε το “ελεύθερο” μπάνιο!

Τι είναι το “ελεύθερο” μπάνιο;

Η πρακτική του “ελεύθερου” μπάνιου συνίσταται στο να φέρετε το μωρό σας απευθείας σε επαφή με το κάτω μέρος της μπανιέρας, με μικρή ποσότητα νερού στη σωστή θερμοκρασία. Το μωρό είναι ελεύθερο να κινείται και βιώνει τα όρια του σώματός του σε επαφή με το νερό. Πραγματοποιείται χωρίς αξεσουάρ παιδικής φροντίδας που θα ανάγκαζαν το μωρό σε μια συγκεκριμένη θέση (ξαπλώστρα μπάνιου ή κάθισμα μπάνιου για παράδειγμα). Από την πλευρά των γονιών τοποθετείτε τον εαυτό σας ως παρατηρητή. Πράγματι, δεν χρειάζεται να κρατάτε το μωρό σας αγκαλιά.

Ελεύθερα, Απελευθερωμένα

Το “ελεύθερο” μπάνιο ακολουθεί τις αρχές της ελεύθερης κινητικότητας. Πράγματι, το μωρό είναι ελεύθερο να κινείται: μπορεί να κινήσει τα χέρια και τα πόδια του όπως θέλει ή ακόμα και να επιχειρήσει τις πρώτες του κινήσεις (π.χ. γυρίζοντας). Επιπλέον, το μωρό λαμβάνει μία καινούργια αίσθηση: το νερό να γλιστράει πάνω από το δέρμα του, τα πιτσιλίσματα όταν κινείται κ.λπ. Ανακαλύπτει έτσι τα όρια του σώματός του.

“Ελεύθερο” μπάνιο & Κινητική Δεξιότητα

Χάρη στο “ελεύθερο” μπάνιο, το μωρό αποκτά νέες κινητικές δεξιότητες πειραματιζόμενο μόνο του από μια θέση στο έδαφος. Πρώτα στην πλάτη του, το μωρό μπορεί να γυρίσει στο στομάχι του όταν είναι έτοιμο. Έτσι, θα δουλέψει στον τόνο του για να κρατά σταδιακά το κεφάλι του μόνο του ψηλά. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη ενήλικα (ακόμα και αν το βάθος του νερού είναι χαμηλό, μην παίρνετε ποτέ τα μάτια σας από το μωρό). Ομοίως, σεβαστείτε το μωρό σας και μην το βάζετε σε θέση που δεν μπορεί να κυριαρχήσει μόνο του. Για παράδειγμα, μην βάζετε το μωρό σας σε καθιστή θέση αν δεν ξέρει πώς να μπαίνει και να βγαίνει μόνο του. Τέλος, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να συστήσουν ειδικό τρόπο πλυσίματος για μωρά με κινητικές δυσκολίες όπως αυτές που συνδέονται με πλαγιοκεφαλία θέσης.

Πώς να κάνετε “ελεύθερο” μπάνιο στο σπίτι με ασφάλεια;

Θα χρειαστείτε:

  • Μια ειδική μπανιέρα μωρού ή απλά αυτή στο οικογενειακό μπάνιο. Το σημαντικό είναι το μωρό να έχει αρκετό χώρο για να απλώσει τα χέρια του, τα πόδια του… Με λίγα λόγια, να κινείται ελεύθερα!
  • Ένα χαλάκι μπάνιου για περισσότερη άνεση στο μωρό. Αυτή μπορεί επίσης να είναι μια πετσέτα μπάνιου που τοποθετείται στο κάτω μέρος της μπανιέρας πριν τρέξει το νερό.
  • Ένα θερμόμετρο μπάνιου για τον έλεγχο της θερμοκρασίας του νερού (συνιστάται περίπου 37°C).
  • Ενδεχομένως κάποια παιχνίδια με το νερό να προσελκύσουν την περιέργεια του μωρού και να το ενθαρρύνουν να μετακινηθεί (βιβλίο με πλαστικοποίηση, μικρό σκάφος που επιπλέει).
  • Ένα ουδέτερο προϊόν υγιεινής χωρίς ενδοκρινικούς διαταράκτες για το σαπούνισμα του μωρού στο τέλος του μπάνιου.
  • Μια απαλή πετσέτα για να τυλίξετε το μωρό και να το στεγνώσετε, αφού βγεί από το μπάνιο.

Από ποια ηλικία μπορεί να δοκιμάσει το μωρό σας “ελεύθερο” μπάνιο;

Συχνά, συνιστάται περίπου στην ηλικία των 2-3 μηνών. Νωρίτερα, το μωρό θα είναι πολύ μικρό και πάνω απ ‘όλα μπορεί να μην εκτιμά αυτό το αίσθημα ελευθερίας. Τις πρώτες εβδομάδες ζωής του, το μωρό κρυώνει αρκετά γρήγορα, γι’ αυτό προτιμήστε ένα ζεστό χώρο μπάνιου.

Τι πρέπει να θυμάστε;

  1. Νερό στη σωστή θερμοκρασία (37°C) για να μην κρυώνει το μωρό.
  2. Η σωστή στάθμη νερού. Για να σας δώσω έναν οδηγό, μόλις ξαπλώσει το μωρό στην μπανιέρα, η στάθμη του νερού πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα στα αυτιά και τα μάτια του. Έτσι, ώστε να μην μπορεί να καταλήξει κάτω από το νερό αν κινηθεί ή γυρίσει.
  3. Η βέλτιστη διάρκεια “ελεύθερου” μπάνιου/πλυσίματος είναι περίπου 15 λεπτά. Πέρα από αυτό, το μωρό κινδυνεύει να κουραστεί πολύ. Να θυμάστε, ότι η κίνηση στο νερό θα του πάρει πολλή ενέργεια.
  4. Απαιτείται μια ήρεμη και χαλαρή ατμόσφαιρα. Προτιμήστε το, λοιπόν, σε περιόδους που το μωρό είναι σε καλή διάθεση και όταν δεν χρειάζεται να κοιτάτε το ρολόι σας.

Σύνοψη

Γύρω στην ηλικία των 2-3 μηνών, το μωρό αρχίζει να ξυπνά και να ενδιαφέρεται για τον κόσμο γύρω του. Θέλει να ανακαλύπτει συνεχώς πράγματα μόνο του και όλες του οι αισθήσεις είναι σε εγρήγορση. Για να το ενθαρρύνετε στην πρόοδό του στις ​​κινητικές δεξιότητες, προσφέρετέ του “ελεύθερο” μπάνιο και παρακολουθήστε το να τριγυρνάει με απόλυτη ασφάλεια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *